[[TitleIndustry]]

apa yang boleh digunakan 316 plat keluli tahan karat?

Date:Jul 14, 2019

Keluli tahan karat 316 ditambah dengan elemen Mo, Oleh itu, rintangan kakisan, rintangan kakisan atmosfera dan kekuatan suhu tinggi adalah sangat baik, boleh digunakan di bawah keadaan yang keras; pengerasan kerja yang cemerlang (bukan magnet); kekuatan suhu tinggi yang sangat baik; bukan magnet dalam keadaan penyelesaian pepejal; baik gloss sejuk melancarkan produk, cantik.

Kegunaan: peralatan yang digunakan dalam air laut, bahan kimia, pewarna, kertas, asid oksalik, baja dan peralatan pengeluaran lain; foto, industri makanan, kemudahan pantai, tali, batang CD, bolt, kacang.

Perbezaan antara kedua-dua keluli tahan karat yang biasa digunakan ialah 304 dan 316 ialah 316 mengandungi Mo, dan secara amnya diterima bahawa 316 adalah lebih tahan terhadap kakisan dan lebih tahan terhadap kakisan daripada 304 dalam persekitaran suhu tinggi. Oleh itu, dalam persekitaran suhu yang tinggi, jurutera umumnya menggunakan bahagian-bahagian 316 bahan. Tetapi apa yang dipanggil tidak mutlak, dalam persekitaran asid sulfurik pekat, jangan gunakan 316 untuk suhu yang tinggi. Orang yang telah mempelajari mekanik telah belajar benang. Ingat pelincir pepejal hitam yang perlu digunakan untuk menghalang benang daripada menghancurkan pada suhu tinggi: molibdenum disulfida (MoS2). Dari sini, dua kesimpulan telah diambil: Pertama, Mo memang bahan tahan suhu tinggi, dan kedua, Mo mudah bertindak balas dengan ion sulfur berharga tinggi untuk membentuk sulfida. Jadi tidak ada keluli tahan karat yang tidak dapat dikalahkan dan tahan kakisan.

Penggunaan 316 plat keluli tahan karat telah menjadi semakin meluas dengan pembangunan ekonomi. Orang ramai berkait rapat dengan keluli tahan karat dalam kehidupan seharian, tetapi ramai yang tidak tahu banyak tentang prestasi keluli tahan karat, dan penyelenggaraan 316 plat keluli tahan karat kurang diketahui. Ramai orang berfikir bahawa keluli tahan karat tidak akan berkarat. Malah, keluli tahan karat mempunyai rintangan kakisan yang baik. Sebabnya ialah permukaan membentuk filem passivation, yang wujud dalam bentuk oksida yang lebih stabil. Iaitu, walaupun keluli tahan karat adalah berbeza dalam pengoksidaan bergantung kepada keadaan penggunaan, ia akhirnya teroksida. Fenomena ini biasanya dipanggil hakisan. Semua permukaan logam yang terdedah kepada persekitaran menghakis menjalani elektrifikasi atau tindak balas kimia dan berkarat secara seragam.

Hubungi kami oleh info@sxht-group.com


Sepasang: apakah paip keluli tahan karat?

Seterusnya: apa boleh plat 2205 plat keluli tahan karat boleh digunakan?