[[TitleIndustry]]

Aplikasi Keluli tahan karat Dupleks

Date:Jun 14, 2019

3RE60 (00Cr18Ni8Mo3Si2) adalah keluli tahan karat dupleks austenitik-ferit. Sesetengah kilang asing menggunakan keluli tahan karat ini untuk dalaman menara, seperti gril, dulang, dan sebagainya. Bahagian penyulingan larutan penyulingan arak ibu, tetapi selepas operasi, tekanan keretakan kakisan berlaku. Selepas pemeriksaan dan analisis, tapak kerosakan kakisan tekanan berada pada suhu tertinggi. Walaupun keluli tahan karat dupleks mempunyai rintangan yang lebih baik terhadap kakisan intergranular daripada keluli tahan karat austenitik dengan kandungan karbon yang boleh dibandingkan, rintangan terhadap kakisan tekanan klorida keluli tahan karat dupleks adalah lebih rendah daripada biasa keluli tahan karat 18-8 austenitik hanya di bawah tekanan yang rendah. Ia menunjukkan keunggulan tertentu, dan perbezaannya tidak besar atau pada dasarnya sama di bawah tindakan tekanan tinggi. Oleh itu, lajur penyulingan cecair ibu yang dibuat bahan ini mempunyai keretakan pada dinding menara selepas 2 tahun penggunaan, dan kebocoran berlaku.

image

Selepas 5 tahun penggunaan, terdapat lebih daripada 30 titik kebocoran di setiap menara. Retak dan retak berlaku di zon yang terkena kimpalan dan haba dari badan menara. Di antara mereka, retak di zon yang terkena haba pada kimpalan cincin adalah yang paling banyak, dan retak di kawasan yang serius adalah radial luar, yang membawa kepada perforasi dalam dan luar. Retak di zon terjejas haba kimpalan adalah tertumpu. Selari dengan kimpal dan panjang yang sepadan dengannya, bahan dasar silinder setempat menyebarkan kakisan di banyak tempat. Alasan untuk analisis adalah bahawa tekanan disebabkan terutamanya oleh kerosakan kakisan stres klorida. Penyebab keretakan kakisan stres adalah terutamanya tekanan kimpalan, terutamanya sumber tekanan yang disebabkan oleh tegasan sisa yang disebabkan oleh kimpalan pembaikan dan tekanan struktur yang dihasilkan semasa pembuatan peralatan. Pengkeran dan pembasahan kering di dinding menara secara bergantian menumpukan medium ion klorida untuk menyebabkan kerosakan kakisan tekanan. Akhirnya, disimpulkan bahawa keluli tahan karat dupleks tidak dapat menahan keadaan penyulingan arak ibu di loji alkali. Untuk penggunaan bahan dalam abu soda, suhu yang dianjurkan tidak boleh melebihi 80 ° C, dan perhatian harus dibayar untuk mengelakkan tumpuan tekanan semasa reka bentuk dan pembuatan. Ini juga menunjukkan bahawa dalam pengeluaran perindustrian, pemilihan bahan yang sesuai sangat penting untuk keselamatan, kestabilan dan pengurangan pengeluaran.

image

Rintangan kakisan keluli tahan karat terutamanya dicapai oleh pasifasi aloi Fe-Cr. Filem passivation keluli tahan karat sangat nipis, kira-kira 1-10 nm, filem ini tidak begitu seragam, dan tempatan sentiasa rosak. Oleh itu, filem passivation itu mudah. Penderitaan dari kerosakan, seperti kerosakan kimia dan kerosakan mekanikal, pemusnahan kimia filem penularan adalah disebabkan oleh interaksi anion agresif seperti klorida dan filem passivation, menyebabkan kerusakan hakisan tempatan seperti pitting, kakisan celah dan kakisan intergranular .

Bagi mekanisme kerosakan pada filem passivation seperti ion klorida, ia juga menjadi masalah untuk diterokai. Pemusnahan mekanikal filem penumpang adalah hasil daripada interaksi persekitaran yang menghakis dan daya mekanikal. Dalam bentuk kegagalan ini, ion halida memainkan peranan penting, jadi sangat penting untuk memilih bahan yang sesuai untuk keadaan kerja yang berbeza.


Sepasang: Ciri-ciri paip kebersihan keluli tahan karat

Seterusnya: Bagaimana keluli tahan haus boleh digunakan dan cara memprosesnya?