[[TitleIndustry]]

Kegunaan keluli tahan karat Austenit

Date:Jun 12, 2019

Keluli tahan karat yang digunakan dalam industri abu soda kebanyakannya adalah keluli tahan karat austenit dan keluli tahan karat austenitik-ferrit dupleks. Di antara mereka, keluli tahan karat 00Mo5 (00Cr18Ni18Mo5), molibdenum nikel tinggi 904L (00Cr20Ni25Mo4) dan keluli tahan karat 316L (00Cr18Ni12Mo2) yang mengandungi molibdenum dalam keluli tahan karat austenit adalah yang paling banyak digunakan. Keluli tahan karat dupleks terutamanya mempunyai austenite-ferrite duplex stainless steel 3RE60 (00Cr18Ni8Mo3Si2) dan CD4Mcu melepaskan keluli tahan karat kedua-dua bahan.

Keluli tahan karat 00Mo5 terutamanya digunakan sebagai tiub pendinginan menara penghabluran di dalam soda abu. Ia mempunyai rintangan kakisan yang sangat baik dan rintangan ketat kakisan, dan juga boleh digunakan untuk menyejukkan paip kecil yang menghubungkan medium air laut. Walau bagaimanapun, bahan ini bukan siri keluli tahan karat standard. Sukar untuk dibeli di pasaran, dan kegunaannya terbatas pada tahap tertentu, dan ia tidak digalakkan secara meluas.

Austenitic stainless steel uses

904L bukan sahaja mempunyai kandungan kromium-nikel yang tinggi, tetapi juga mempunyai kandungan Mo yang tinggi, dan mempunyai ketahanan kakisan yang lebih baik daripada keluli tahan karat 00Mo5. Dalam pengeluaran abu soda, 904L mempamerkan ketahanan yang lebih baik kepada kakisan umum dan rintangan pitting. Di samping itu, 904 L mempunyai kebolehan panas dan sejuk yang baik. Di Eropah, 904L dianggap mempunyai ketahanan kakisan yang sangat baik setanding dengan titanium dalam peralatan abu soda. Ia digunakan di banyak negara-negara yang hancur titanium untuk menggantikan titanium dalam aplikasi abu soda. Ia boleh digunakan bukan sahaja sebagai bahan shell untuk kapal tekanan, tetapi juga sebagai penempaan dan pemutus untuk tabung dan pam penukar haba.

Di samping itu, 316L, 304 dan keluli tahan karat lain juga digunakan secara meluas dalam peralatan abu soda, paip, instrumen dan injap.

Dalam pengeluaran soda kaustik penyejatan berbilang kesan yang berkait rapat dengan pengeluaran soda abu, injap pam yang diperbuat daripada keluli tahan karat 0Cr18Ni9Ti dengan kepekatan NaOH yang tinggi kandungan 45%, kandungan NaCl 20% dan suhu 150 ° C (mendidih) kurang dari 1 Dalam bulan itu, paip yang diperbuat daripada 1Cr18Ni9Ti mempunyai hayat perkhidmatan hanya 11 bulan. Keluli tahan karat ferit yang ultra-tulen (000Cr26Mo1) pada penyejat barisan pemproses alkali (42% -46%) mempunyai kadar kakisan dinding hanya 0.018 mm / a dan hayat perkhidmatan lebih daripada 10 tahun.


Sepasang: Bagaimanakah teknik keluli berkembang pada masa akan datang?

Seterusnya: Penggunaan keluli tahan karat dalam struktur