[[TitleIndustry]]

Adakah martensitic stainless steel karat?

Date:May 29, 2019

Mengamalkan keluli tahan karat pasti akan berkarat, keluli tahan karat yang dipanggil hanya rintangan kakisannya yang lebih baik, tidak mudah berkarat.

1cr13, 2cr13, bersamaan dengan 410420 keluli. Dalam keluli biasa, 4 siri keluli bukan keluli tahan karat dalam pengertian yang ketat, tetapi menghasilkan keluli tahan karat Ferric, yang hanya boleh dipanggil besi tahan karat yang terbaik. Oleh itu, rintangan kakisannya sangat terhad, adalah mustahil untuk membandingkan dengan 2 siri, 3 siri keluli tahan karat.

2 siri keluli tahan karat, seperti 202204, kandungan nikelnya rendah, harganya murah, namun prestasi keseluruhannya, tanpa mengira rintangan kakisan atau kekuatan, jauh lebih buruk daripada siri 3.

3 siri keluli tahan karat, boleh menjadi keluli tahan karat dalam erti kata sebenar, rintangan kakisannya lebih baik daripada model lain, terutamanya keluli tahan karat gred 304 mempunyai sifat yang lebih baik. Tetapi keluli tahan karat siri 3 masih akan terkelupas dalam persekitaran tertentu. Sebagai contoh, 304 boleh memastikan ia tidak berkarat selama lebih daripada 5 tahun dalam persekitaran biasa, tetapi dalam ujian semburan garam, sukar untuk bertahan 168 jam (7 hari). Sekiranya 304 dilepaskan, ia boleh bertahan selama 720 jam (30 hari) dalam ujian semburan garam, tetapi juga sukar untuk bertahan lebih lama.

Oleh itu, semua keluli tahan karat adalah relatif, mengikut persekitaran sebenar dan kesempatan untuk mempertimbangkan keluli tahan karat untuk dipilih. Lagipun, harga spesifikasi tinggi keluli tahan karat jauh lebih mahal daripada gred lain, dan juga dikira oleh gandaan.

Selain itu, 1cr18ni9ti, bersamaan dengan 321 (sedikit berbeza), adalah salah satu gred tertinggi dalam siri 3, adalah keluli tahan karat Austenite, dan tahan suhu tinggi. Ciri-ciri fizikalnya adalah sangat unggul, sama ada rintangan kakisan atau kakisan. Dalam persekitaran biasa, tidak mudah membuat karat 1cr18ni9ti.


Sepasang: Apakah 316 bebibir keluli tahan karat?

Seterusnya: Apakah perbezaan antara keluli tahan karat austenit dan martensit?