[[TitleIndustry]]

Apakah rolling panas? Apakah kelebihan dan kekurangan?

Date:Jun 05, 2019

Rolling panas adalah proses membentuk plat keluli, yang merujuk kepada pembentukan rolling di bawah syarat bahawa keluli atau aloi tidak sepenuhnya disejukkan dan lebih lembut. Ciri-ciri utama adalah:

Kelebihan: struktur pemutus ingot boleh dimusnahkan, saiz butiran keluli boleh ditapis, dan kecacatan struktur mikro boleh dihapuskan, supaya struktur mikro dan sifat mekanik keluli dapat diperbaiki. Peningkatan ini terutamanya dicerminkan dalam arah rolling, supaya keluli tidak lagi menjadi isotropik pada tahap yang tertentu, dan gelembung, retakan dan kelonggaran yang dibentuk semasa mencurah juga boleh dikimpal di bawah tindakan suhu tinggi dan tekanan.

Kekurangan:

1. Selepas rolling panas, kemasukan bukan logam (terutamanya sulfida dan oksida, serta silikat) dalam keluli ditekan ke dalam kepingan nipis, mengakibatkan penyimpangan (interlayer). Delapan sangat mengganggu sifat tegangan keluli sepanjang arah ketebalan, dan air mata interlaminar mungkin berlaku semasa pengecutan kimpal. Tekanan tempatan yang disebabkan oleh pengecutan kimpal sering kali beberapa kali ketegangan titik hasil, yang jauh lebih besar daripada yang disebabkan oleh beban.

2. Tekanan negatif yang disebabkan oleh penyejukan yang tidak sekata. Tegasan sisa ialah tekanan keseimbangan dalaman fasa dalaman tanpa daya luaran, dan keluli seksyen yang dilancarkan panas dengan semua jenis bahagian mempunyai tegasan sisa jenis ini. Lebih besar saiz bahagian seksyen keluli am, semakin besar tekanan sisa. Walaupun tegasan sisa adalah keseimbangan fasa sendiri, ia masih mempunyai pengaruh ke atas prestasi anggota keluli di bawah tindakan kuasa luaran. Sebagai contoh, ia mungkin mempunyai kesan buruk terhadap ubah bentuk, kestabilan, rintangan keletihan dan sebagainya.


Sepasang: Bagaimana cara memproses keluli?

Seterusnya: Kaedah pemotongan keluli tahan karat dupleks