[[TitleIndustry]]

Bagaimana keluli tahan pakai boleh digunakan dan cara membuatnya?

Date:Jul 03, 2019

Bagaimana keluli tahan pakai boleh digunakan dan cara membuatnya?

Keluli tahan haus adalah istilah umum untuk bahan keluli dengan rintangan haus yang tinggi, yang digunakan bahan paling tahan haus pada masa kini. Pada masa ini, plat keluli tahan haus yang lazim digunakan adalah produk yang dibuat oleh kimpalan ketebalan tertentu lapisan keras dengan kekerasan yang tinggi dan rintangan haus yang sangat baik pada permukaan keluli karbon rendah biasa, atau keluli aloi yang rendah dengan keliatan yang baik dan keplastikan oleh kaedah kimpalan permukaan. Di samping itu, terdapat plat keluli tahan haus dan plat keluli tahan karat yang tahan haus.

Aplikasi biasa:

Keluli tahan haus digunakan secara meluas dalam jentera perlombongan, perlombongan arang batu, jentera kejuruteraan, jentera pertanian, bahan binaan, jentera elektrik, pengangkutan kereta api dan jabatan lain.

Sebagai contoh, bola kilang bola, pelapis gigi, gigi penggali, baldi, tembok rolling pelbagai penghancur, plat gigi, kepala tukul, plat trek traktor dan tangki, plat blower daripada kilang kipas, lombong arang batu mengikis plat palung sederhana, palung, rantai cincin untuk jentolak, bilah untuk jentolak, gigi sekop, pelapisan untuk hoppers roda elektrik yang besar, bit roller untuk penembusan minyak dan bijih besi terbuka, dan lain-lain. terutamanya terhad kepada penggunaan keluli tahan haus tertakluk kepada pakai yang melelas, dan semua jenis mesin dengan gerakan relatif akan menghasilkan pelbagai jenis pakaian, yang akan meningkatkan rintangan haus bahan kerja.

Pengisaran media (bola, rod dan pelapis) yang digunakan dalam bijih dan kilang simen adalah bahagian penggunaan keluli yang tinggi. Di Amerika Syarikat, sebahagian besar bola pengisaran dibuat atau dibuang dari keluli karbon dan keluli aloi, yang menyumbang 97% daripada jumlah keseluruhan bola. Di Kanada, bola yang digunakan dalam bola pengisar menyumbang 81%.

Mengikut statistik tahun 1980-an, China menggunakan sekitar 80 hingga 1 juta tan bola pengisaran setiap tahun. Penggunaan tahunan mesin kilang adalah hampir 200,000 tan, yang kebanyakannya adalah keluli. Palung pusat penghantar pengikis di lombong arang batu China menggunakan 60,000 hingga 80,000 tan plat keluli setiap tahun.

kaedah pemprosesan:

1. Kaedah pemotongan plat keluli sesuai untuk memotong sejuk dan pemotongan panas. Pemotongan sejuk termasuk memotong jet air, memotong, menggergaji atau memotong kasar; Pemotongan terma termasuk memotong api bahan api oksigen (selepas ini dirujuk sebagai "pemotongan api"), pemotongan plasma dan pemotongan laser.

2. Kaedah pemotongan: Melalui ujian proses yang berkaitan, menguasai ciri umum dan memotong pelbagai ketebalan pelbagai kaedah pemotongan plat keluli.

3. Kaedah pemotongan api keluli tahan haus bermutu tinggi semudah pemotongan keluli karbon rendah dan aloi rendah biasa. Apabila memotong plat tebal keluli tahan karat, anda perlu memberi perhatian! Sebagai ketebalan dan kekerasan kenaikan lembaran keluli, kecenderungan retakan pada pinggir pemotongan bertambah.

Hubungi kami oleh

E-mel: info@sxht-group.com


Sepasang: Bagaimana keluli tahan haus boleh digunakan dan cara memprosesnya?

Seterusnya: Di manakah penggunaan keluli tahan karat super?