[[TitleIndustry]]

Bagaimana cara memproses keluli?

Date:Jul 04, 2019

Bagaimana cara memproses keluli?

Proses keluli terutamanya termasuk pembuatan besi, pembuatan keluli dan rolling steel, yang dijelaskan secara ringkas seperti berikut:

1. Pembuatan besi: Ini adalah proses mengurangkan besi dalam sinter dan bijih sekaligus. Coke, sinter, dan bijih benjolan, bersama-sama dengan sedikit batu kapur, dihantar ke relau letupan untuk peleburan ke dalam besi babi cair (air besi), yang kemudiannya dihantar ke kilang keluli sebagai bahan mentah untuk pembuatan keluli.

2. Pembuatan keluli: Ia menghilangkan karbon, sulfur, fosforus dan kekotoran lain dari bahan mentah (air besi dan besi skrap, dan lain-lain) dan menambah komponen aloi yang sesuai.

3. Pemutus berterusan: Keluli lebur terus disuntik ke dalam produk yang disejukkan oleh air melalui tangki perantaraan, dan selepas dikuatkan ke dalam cangkerang, ia dikeluarkan dari penghablur pada kelajuan yang mantap, dan kemudian disejukkan oleh semburan air. Selepas semua pemejalan, ia dipotong menjadi panjang yang ditetapkan bulet pemutus berterusan.

4. Rolling: Ingot keluli yang berterusan dan bilet berterusan dilancarkan ke dalam pelbagai jenis keluli di kilang rolling berbeza dengan rolling panas.

Terdapat tiga kaedah utama peleburan: pembuatan keluli tidak langsung, pembuatan keluli secara terus, dan peleburan peleburan.

1. Kaedah pembuatan keluli tidak langsung. Ia terdiri daripada dua langkah: membuat besi tungku besi dan penukar besi. Bijih besi pertama kali cair dan dikurangkan kepada besi babi (tinggi karbon), dan kemudian besi babi dibebankan ke dalam relau pembuatan besi untuk pengoksidaan dan penapisan ke dalam keluli, yang merupakan kaedah utama pengeluaran besar-besaran peleburan keluli moden.

2. Kaedah pembuatan keluli langsung. Kaedah peleburan keluli menjadi besi dengan satu langkah. Daripada menggunakan relau letupan dan kok mahal, kaedah menggunakan bijih besi dalam relau pengurangan langsung untuk mengurangkan karbon (<1%), hemit="" separa="" lebur="" yang="" mengandungi="" kekotoran="" dengan="" gas="" atau="" agen="" pengurangan="">

3. Kaedah pengurangan lebur. Kaedah ironmaking relau non-letupan di mana bijih besi dikurangkan menjadi logam besi oleh karbon dalam keadaan lebur pada suhu yang tinggi, dan kemudian ditapis menjadi keluli oleh penukar konvensional.

Padankan kami melalui E-mel: info@sxht-group.com


Sepasang: Penggunaan keluli tahan karat dalam struktur

Seterusnya: Apakah rolling panas? Apakah kelebihan dan kekurangan?