[[TitleIndustry]]

Bagaimana untuk menyelesaikan ubah bentuk kimpalan dan pembakaran keluli tahan karat nipis

Date:Jun 19, 2019

Masalah paling sukar bagi kimpalan keluli tahan karat nipis adalah pakai dan ubah bentuk kimpalan. Lembaran keluli tahan karat mempunyai tahap pengekangan yang kecil. Ia dipanaskan dan didinginkan di dalam proses kimpalan, membentuk pemanasan dan penyejukan yang tidak sekata, dan kimpal akan menghasilkan tekanan dan tekanan yang tidak sekata. Apabila pemendekan membujur kimpalan lebih daripada nilai tertentu ke pinggir plat nipis, ubah bentuk gelombang yang lebih serius akan menjejaskan kualiti bentuk bahan kerja.

Langkah-langkah utama untuk menyelesaikan masalah pembakaran dan ubah bentuk semasa kimpalan lembaran keluli tahan karat ialah:

1. Mematikan kawalan haba pada sendi yang dikimpal, dan pilih kaedah kimpalan dan parameter proses yang sesuai (terutamanya semasa kimpalan, voltan arka, kelajuan kimpalan).

2. Secara amnya, muncung kecil biasanya digunakan untuk kimpalan plat tipis, tetapi kami mengesyorkan menggunakan diameter muncung besar sebanyak mungkin supaya permukaan perlindungan kimpalan semasa kimpalan lebih besar, yang dapat dengan berkesan dan untuk jangka masa panjang mengasingkan udara, jadi jahitan kimpalan terbentuk lebih baik. Kapasiti antioksidan yang kuat.

thin stainless steel

3. Dengan batang tungsten φ1.5, ketajaman pengisaran harus lebih tajam, dan panjang rod tungsten yang menonjol keluar dari muncung harus selagi mungkin, yang akan menjadikan bahan asas mencairkan lebih cepat, iaitu suhu lebur Kenaikan adalah lebih cepat dan suhu lebih tertumpu, yang membolehkan kita mencairkan secepat mungkin, dan tidak membenarkan lebih banyak suhu ibu meningkat, supaya kawasan di mana tekanan dalaman perubahan bahan semakin kecil, dan pada akhirnya Perubahan bentuk bahan juga berkurang.4. Dimensi pemasangan harus tepat, jurang antara muka sekecil mungkin. Jurangnya sedikit lebih besar dan mudah dibakar, atau manik kimpalan yang lebih besar dibentuk.

5, mesti menggunakan perlawanan hardcover dengan baki seragam daya pengapit. Kunci kimpalan keluli tahan karat kimpalan adalah untuk memberi perhatian kepada: mengendalikan tenaga garis lurus pada sendi yang dikimpal, dan berusaha untuk mengurangkan input haba seberapa banyak yang mungkin di bawah premis menyelesaikan kimpalan, dengan itu mengurangkan zon terjejas haba dan mengelakkan kecacatan di atas.

image

6. Memilih urutan kimpalan yang munasabah amat penting untuk mengawal ubah bentuk sisa kimpalan. Untuk struktur kimpalan simetri, kimpalan simetri harus digunakan sebanyak mungkin. Untuk struktur asimetri, satu dengan kimpalan yang kurang dan satu dengan lebih banyak kimpalan. Satu pihak. Pengubahan kimpalan pos cukup untuk membetulkan ubah bentuk bahagian hadapan untuk mengurangkan ubah bentuk keseluruhan.

7. Lembaran keluli tahan karat yang terbaik adalah 0.1mm kimpalan laser boleh dikimpal, saiz tempat laser boleh dilaraskan dengan bebas, boleh dikawal dengan baik. Nisbah ubah bentuk juga tidak hadir.


Sepasang: Apa keluli tahan karat super

Seterusnya: Ciri-ciri paip kebersihan keluli tahan karat