[[TitleIndustry]]

Bagaimanakah teknik keluli berkembang pada masa akan datang?

Date:Jul 07, 2019

Bagaimanakah teknik keluli berkembang pada masa akan datang?

Industri besi dan keluli perlu mengikuti arahan pembangunan teknikal utama:

1. Teknologi pembuatan besi karbon rendah

Berikutan teknologi besi pembuatan besi rendah relau, ia memberi tumpuan terutamanya kepada penyelidikan bahan relau baru seperti caj komposit karbon-besi dalam relau letupan, kitar semula gas atas relau api, bahan yang mengandungi hidrogen (hidrogen yang kaya dengan gas asli, Suntikan COG), pengayaan oksigen tinggi (kadar Oksigen kaya 30% atau jumlah oksigen), jumlah suntikan arang batu yang terhad, dan sebagainya, untuk mengurangkan pelepasan CO2 daripada proses membuat besi.

2. Teknologi pembuatan ironmaking relau yang rendah, mengurangkan karbon

Teknologi ironmaking relau tanpa henti menggunakan pengurangan hidrogen, yang dapat mengurangkan pelepasan CO2 dengan ketara. Ia termasuk lima jenis: teknologi pengurangan peleburan, teknologi pengurangan langsung, pengurangan hidrogen langsung, metalurgi langsung berdasarkan pengurangan peleburan metalurgi hidrogen, pemisahan karbon dioksida, pengumpulan, penyimpanan dan penggunaan teknologi.

3. Teknologi pembuatan keluli

Terutamanya boleh ditapis menjadi empat aspek: kecekapan tinggi desulfurization teknologi pretreatment panas panas, proses penapisan kecekapan tinggi serbuk serbuk ladang bawah, teknologi metalurgi oksida untuk mengeluarkan keluli kimpalan tenaga talian besar, dan mengukur struktur struktur mikro seragam keluli tahan karat. Dapatkan prestasi baru ketika mencapai keputusan desulfurisasi yang baik.

4. Keluli khas yang berkualiti tinggi, tinggi, kos rendah khas metalurgi proses baru

Yang pertama adalah tiga teknologi penapisan. Selepas relau elektrik konvensional atau proses penukar, tiga penapisan ditambah untuk bahan keluli khas dan bahan logam berprestasi tinggi lain untuk aplikasi aeroangkasa seperti kecekapan tinggi dan kos rendah. Kedua, keluli khas generasi baru dibersihkan, homogenisasi dan penapisan teknologi, penyelidikan dan pembangunan generasi baru teknologi pemurnian kilang keluli khas yang dicirikan oleh pencemaran, pemanasan dan deoksidasi keluli cair, keluli tahan karat tahan karat high-end nitrogen bertekanan teknologi metalurgi yang baru, teknologi pemulihan elektroslag berdasarkan crystallizer konduktif, dan lain-lain. Untuk pengeluaran keluli aloi mewah.

Hubungi kami melalui E-mail: info@sxht-group.com


Sepasang: Di manakah penggunaan keluli tahan karat super?

Seterusnya: Kegunaan keluli tahan karat Austenit