[[TitleIndustry]]

Pengenalan 316 tiub keluli tahan karat

Date:Jul 20, 2019

316 paip keluli tahan karat adalah jalur keluli bulat berongga, yang digunakan secara meluas dalam saluran pengangkutan industri seperti petroleum, kimia, perubatan, makanan, industri ringan, peralatan mekanikal dan komponen struktur mekanikal. Di samping itu, apabila kekuatan lenturan dan kilasan adalah sama, beratnya ringan, jadi ia juga digunakan secara meluas dalam pembuatan bahagian mekanikal dan struktur kejuruteraan. Juga digunakan untuk menghasilkan pelbagai senjata konvensional, tong, cangkang dan sebagainya.

Jenis utama 316 paip keluli tahan karat boleh dibahagikan kepada: 316 tiub keluli tahan karat, 316 tiub hiasan keluli tahan karat, 316 tiub kapilari keluli tahan karat, 316 tiub keluli tahan karat yang dikimpal dan sebagainya. Tiub keluli tahan karat 316L mempunyai kandungan karbon maksimum 0.03 dan boleh digunakan dalam aplikasi di mana penyepuh tidak dapat dilakukan selepas kimpalan dan rintangan kakisan maksimum diperlukan. Walau bagaimanapun, 316 keluli tahan karat tidak boleh dikeras oleh rawatan haba. Prestasi keseluruhan gred keluli adalah lebih baik. Di bawah keadaan suhu tinggi, apabila kepekatan asid sulfurik lebih rendah daripada 15% dan lebih tinggi daripada 85%, 316 keluli tahan karat mempunyai pelbagai kegunaan.

Keluli tahan karat 316 juga tahan terhadap hakisan oleh atmosfera perindustrian laut dan agresif. Rintangan haba 316 keluli tahan karat mempunyai rintangan pengoksidaan yang baik dalam kegunaan sekejap di bawah 1600 ° C dan penggunaan berterusan di bawah 1700 ° C. Dalam lingkungan 800-1575 darjah, adalah lebih baik untuk tidak menerapkan 316 keluli tahan karat secara berterusan, tetapi apabila 316 keluli tahan karat sentiasa digunakan di luar julat suhu ini, keluli tahan karat mempunyai rintangan haba yang baik. Annealing dilakukan pada suhu antara 1850 hingga 2050 darjah, diikuti dengan penyepuhlindapan cepat dan penyejukan pantas. Keluli tahan karat 316 tidak boleh dikeringkan dengan rawatan haba. Keluli tahan karat 316 mempunyai sifat kimpalan yang baik. Semua kaedah kimpalan standard boleh digunakan untuk kimpalan. Apabila kimpalan, 316Cb, 316L atau 309Cb rod pengisi keluli tahan karat atau rod kimpalan boleh digunakan untuk pengelasan mengikut permohonan. Untuk ketahanan kakisan yang terbaik, seksyen dikimpal daripada 316 keluli tahan karat memerlukan penyepuh pasca pengimpal. Sekiranya keluli tahan karat 316L digunakan, annealing pasca-weld tidak diperlukan.

Hubungi kami melalui E-mail: info@sxht-group.com

Sepasang: Apakah paip selongsong minyak?

Seterusnya: wah ada 304 plat keluli tahan karat?