[[TitleIndustry]]

Martensitic Aging Steel

Date:Oct 09, 2018


Martensite Aging Steel adalah salah satu kelebihan Steels yang sangat tinggi. Kelebihan kelebihan keluli ini adalah proses rawatan haba yang mudah dan mudah, selepas penyelesaian pemprosesan mekanikal sebelum penuaan, ubah bentuk rawatan haba, prestasi pemprosesan dan prestasi pengelasan sangat baik. Proses rawatan panas dan sifat-sifat keluli penuaan martensitik ditunjukkan dalam jadual di bawah. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, penggunaan asing martensitic penuaan acuan keluli digunakan secara meluas, tetapi di dalam negeri, kerana martensit keluli penuaan yang mengandungi Ni, Co dan unsur-unsur logam berharga lain, dan kandungan yang tinggi, mahal, adalah sukar untuk memohon secara meluas. Jenis keluli ini digunakan terutamanya untuk ketepatan penempaan die dan acuan plastik.

store-steel9853g.jpg

Keluli penuaan martensit lazim biasanya digunakan dalam gred yang dikelaskan oleh Kekuatan: 18Ni (200), 18Ni (250), 18Ni (300), dan 18Ni (350) digunakan secara meluas.


Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sesetengah negara telah membangunkan banyak keluli gred variasi keluli penuaan martensit, terutamanya keluli penuaan martensit bukan kobalt dengan sifat-sifat yang baik.


Penggunaan keluli penuaan martensitik telah digunakan secara meluas termasuk peluru berpandu roket, shell peluru berpandu, uranium isotope centrifuge pengurangan berkelajuan tinggi, gear pendaratan helikopter, kapal tekanan tinggi, engsel, gear, galas, sensor tekanan tinggi, pengikat, musim bunga, dan penyemperitan aloi aloi aluminium dan pemutus mati, acuan ketepatan, die stamping sejuk dan alat lain.

Sepasang: sebab karat paip keluli tahan karat

Seterusnya: aloi magnet lembut