[[TitleIndustry]]

Martensitic penuaan keluli

Date:Oct 09, 2018


Martensite penuaan keluli adalah salah satu yang berkekuatan ultra tinggi. Kelebihan keluli ini tertunggak adalah proses rawatan haba adalah ringkas dan mudah, selepas penyelesaian pemprosesan mekanikal sebelum penuaan, rawatan haba kecacatan, prestasi pemprosesan dan kimpalan prestasi yang sangat baik. Proses rawatan haba serta sifat-sifat keluli penuaan martensitic ditunjukkan dalam Jadual di bawah. Dalam kebelakangan ini, penggunaan asing martensitic penuaan keluli acuan digunakan secara meluas, tetapi dalam kandungan domestik, disebabkan oleh unsur-unsur martensite penuaan keluli mengandungi ni, Co dan logam berharga lain, dan tinggi, mahal, ianya sukar untuk dipasarkan secara meluas. Keluli jenis ini kebanyakannya digunakan untuk ketepatan maju die dan acuan plastik.

store-steel9853g.jpg

Keluli biasa penuaan martensitic biasa digunakan dalam gred yang diklasifikasikan oleh kekuatan: 18Ni (200), 18Ni (250), 18Ni (300), dan 18Ni (350) digunakan secara meluas.


Dalam kebelakangan ini, beberapa negara telah membangunkan banyak varian keluli gred keluli martensitic penuaan, terutama yang bebas-kobalt penuaan martensitic steels dengan sifat-sifat yang baik.


Penggunaan keluli martensitic penuaan telah digunakan secara meluas dalam termasuk shell enjin roket, peluru berpandu shell, uranium memasukkan centrifuge pengurangan berkelajuan tinggi, giar pendaratan helikopter, kebuk tekanan tinggi, hinge, gear, galas, sensor tekanan tinggi, fastener, spring, serta aluminium aloi penyemperitan die dan casting die, acuan precision, sejuk setem mati dan alat-alat lain.

Sepasang: sebab karat paip keluli tahan karat

Seterusnya: aloi magnet lembut