[[TitleIndustry]]

Penggunaan keluli tahan karat dalam struktur

Date:Jun 17, 2019

Lembaran keluli tahan karat telah digunakan secara meluas untuk tujuan hiasan seperti dinding luaran, bumbung dan lif kerana penampilan menarik dan ketahanan mereka. Kini, keluli tahan karat semakin digunakan sebagai struktur galas beban dalam persekitaran yang keras. Dari perspektif keseluruhan kitaran hidup struktur, dalam kebanyakan kes, keluli tahan karat lebih berkesan kos.

Lebih separuh daripada pengeluaran keluli tahunan di dunia digunakan dalam bidang struktur bangunan. I-rasuk, plat dan bar keluli di bangunan dan jambatan biasanya dibuat daripada keluli karbon yang ekonomik atau keluli struktur aloi rendah. Malangnya, keluli ini terdedah kepada karat, menyebabkan kesan ekonomi dan alam sekitar yang besar terhadap infrastruktur global, yang memberi kesan kepada jalan raya, jambatan, bangunan, minyak, air, dan sistem penyampaian air kumbahan.

Stainless steel uses

Sejumlah besar kajian menunjukkan bahawa negara-negara perindustrian mengalami 3% hingga 4% daripada KDNK setahun disebabkan oleh kakisan. Ini termasuk hanya kerosakan langsung dari penggantian bahan dan komponen yang rosak, sementara kerugian tidak langsung seperti kerugian pengeluaran, kesan alam sekitar, gangguan lalu lintas, kecederaan diri dan kerugian kematian dianggarkan sama.

Keluli struktur standard mesti dicat atau logam bersalut untuk meminimumkan kakisan. Sebagai tambahan kepada kos awal perlindungan cat, keluli bersalut juga boleh menanggung kos pemeriksaan, penyelenggaraan, atau penggantian yang mahal sepanjang hayat lapisan. Kos penyelenggaraan tidak langsung, seperti pengeluaran dan kerugian hasil, juga boleh tinggi. Walaupun kadang-kadang, disebabkan oleh keadaan, adalah mustahil untuk memeriksa dan mengekalkan komponen struktur.

Stainless steel uses

Perbandingan kos kitaran hayat

Pereka kini semakin mempertimbangkan kos struktur sepanjang kitaran hayatnya, bukan hanya pelaburan awalnya. Apabila mempertimbangkan kos kitaran hayat, terutamanya bagi struktur yang memerlukan ketahanan yang baik, atau pemeriksaan dan penyelenggaraan tidak dapat dilakukan atau sangat mahal, keluli tahan karat adalah pilihan yang layak meskipun keluli tahan karat jauh lebih mahal daripada keluli karbon.

Selain itu, ada cara untuk mengurangkan jurang dalam kos bahan. Menghapus salutan mengurangkan kos pemasangan. Apabila keluli tahan karat dupleks kekuatan tinggi digunakan, saiz bahagian dan berat dapat dikurangkan, seterusnya mengurangkan kos awal.

Dari segi kos penyelenggaraan sepanjang hayat struktur, penggunaan keluli tahan karat menghilangkan keperluan penyelenggaraan salutan dan penggantian bahagian akibat kakisan. Pembinaan keluli tahan karat juga merupakan penyelesaian yang lebih mampan yang membantu mengurangkan pelepasan dan mengurangkan penggunaan sumber dan sisa


Sepasang: Kegunaan keluli tahan karat Austenit

Seterusnya: Bagaimana cara memproses keluli?