[[TitleIndustry]]

Kaedah pemotongan keluli tahan karat dupleks

Date:Jun 21, 2019

Proses yang biasa digunakan untuk keluli tahan karat austenit dan keluli karbon boleh digunakan untuk pemotongan keluli tahan karat dupleks, tetapi beberapa penyesuaian kepada parameter diperlukan untuk menampung sifat-sifat mekanikal dan terma.

1. Melihat

Keluli tahan karat duplex lebih sukar untuk dilihat daripada keluli karbon kerana kekuatannya yang tinggi, kadar pengerasan kerja yang tinggi dan kekurangan kemasukan yang berfungsi sebagai pemutus cip. Mesin bertenaga tinggi, bilah gergaji berkuasa yang meluruskan sistem, sawtooth kasar menyaksikan bilah, kelajuan pemotongan laju perlahan, suapan berat, dan aliran penyejuk yang mencukupi (sebaiknya gabungan pelinciran dan penyejukan) Pengemulsi membolehkan bilah gergaji untuk memindahkan penyejuk ke bahan kerja, dan lain-lain, untuk memberikan hasil yang terbaik. Kelajuan pemotongan dan kadar suapan harus sama dengan 316 keluli tahan karat austenitik.

2. Potong

Keluli tahan karat dupleks dipotong ke peralatan yang sama dengan keluli tahan karat 304 dan 316, dan secara umumnya tidak memerlukan pelarasan khas. Bagaimanapun, disebabkan kekuatan ricih keluli tahan karat yang tinggi, perlu meningkatkan daya ricih atau mengurangkan ketebalan ricih.

Untuk lembaran dilancarkan panas dan sejuk, kekuatan ricih keluli tahan karat adalah kira-kira 58% kekuatan tegangan. Menurut nisbah kekuatan ricih sebenar, keluli tahan karat dupleks berkelakuan seperti keluli tahan karat tebal 316. Oleh itu, dalam ricih tertentu, ketebalan maksimum 2304 dan 2205 keluli tahan karat dupleks boleh dilembabkan kepada kira-kira 75% ketebalan 304 dan 316 keluli tahan karat, manakala ketebalan maksimum yang keluli tahan karat super duplex boleh dipotong adalah biasa austenitik 65 % keluli tahan karat badan.

austenitic stainless steels and carbon steels can be used for duplex stainless steel cutting

3. slit

Slitter gegelung konvensional boleh digunakan untuk memotong gegelung stainless steel duplex dan jalur. Gegelung keluli tahan karat dupleks disuapkan dari alat pemutus dan melepaskan pisau bilah bulat dari pemegang alat bawah pada garis celah, dan gegelung pengambil semula mengembalikan gegelung keluli yang dipotong. Kedudukan bilah slit boleh diselaraskan mengikut lebar produk gegelung yang dikehendaki. Oleh kerana kekuatan keluli tahan karat dupleks lebih tinggi daripada keluli tahan karat austenitik, haus alat pemotongan dan kestabilan pinggir sukar dikawal. Mengekalkan kualiti pinggir longitudinal yang baik dari gegelung keluli tahan karat dupleks memerlukan penggunaan sisipan keluli atau karbida alat.

4. Menumbuk

Punching boleh dilihat sebagai bentuk ricih yang sukar. Kekuatan yang tinggi, pengerasan kerja pantas dan rintangan lusuh menjadikan keluli tahan karat dupleks agak sukar untuk menumbuk dan memakai alat itu. Titik kemasukan yang lebih baik dan prinsip panduan adalah untuk merawat keluli tahan karat dupleks sebagai keluli tahan karat austenitik keluli berganda. Menumbuk keluli tahan karat dupleks aloi yang tinggi dengan kandungan nitrogen yang lebih tinggi adalah lebih sukar.

5. Plasma dan pemotongan laser

Keluli tahan karat dupleks biasanya diproses menggunakan pemotongan plasma yang sama dan peralatan memotong laser sebagai keluli tahan karat austenitik. Kekonduksian haba yang sedikit lebih tinggi dan kandungan sulfur rendah keluli tahan karat dupleks mungkin mempunyai sedikit kesan pada parameter optimum, tetapi keputusan yang memuaskan boleh diperolehi tanpa pelarasan khas. Zon panas yang terpengaruh (HAZ) dari proses pemotongan plasma pada umumnya sangat sempit, kira-kira 0.25 mm (0.010 inci), kerana pemotongan adalah lulus tunggal, operasi pantas, dan lembarannya menyejukkan dengan cepat. Pemesinan serong kimpalan dan peleburan logam berhampiran logam asas semasa proses kimpalan membuang zon terjejas haba pemotongan plasma. perbezaannya.


Sepasang: Apakah rolling panas? Apakah kelebihan dan kekurangan?

Seterusnya: Asal keluli tahan karat