[[TitleIndustry]]

Apakah paip aloi?

Date:Jul 31, 2019

Paip aloi adalah sejenis paip keluli lancar, dan prestasinya jauh lebih tinggi daripada paip keluli lancar biasa. Kerana paip keluli mengandungi lebih banyak Cr, rintangan suhu tinggi, rintangan suhu rendah dan rintangan kakisan dibandingkan dengan paip keluli lancar yang lain. Di atas, jadi tiub aloi digunakan secara meluas dalam petroleum, aeroangkasa, kimia, tenaga elektrik, dandang, tentera dan industri lain.

Sebagai sebahagian penting produk keluli, paip aloi dibahagikan kepada dua jenis: paip keluli yang lancar (bilet bulat) dan paip keluli yang dikimpal (plat dan jalur) kerana proses pembuatannya yang berbeza dan bentuk kosong paip yang digunakan.

Paip aloi terutamanya digunakan untuk tiub permukaan pemanasan dandang tekanan rendah dan sederhana (tekanan kerja pada umumnya tidak melebihi 5.88Mpa dan suhu kerja adalah kurang daripada 450 ° C); ia digunakan untuk dandang tekanan tinggi (tekanan kerja biasanya melebihi 9.8Mpa, dan suhu kerja ialah 450 ° C ~ 650 ° C). Pemanas paip permukaan, pengekonomian, superheater, reheater, paip perindustrian petrokimia, dan lain-lain

Penggunaan paip aloi:

Tujuan utama paip aloi adalah untuk paip tekanan tinggi dan tinggi suhu dan peralatan seperti loji kuasa, kuasa nuklear, dandang tekanan tinggi, superheater suhu tinggi dan reheater. Ia diperbuat daripada keluli karbon berkualiti tinggi, keluli aloi struktur dan keluli tahan karat. Ia dibentuk oleh rolling panas (penyemperitan, pengembangan) atau rolling sejuk (lukisan).

Kelebihan paip aloi:

Ia boleh dikitar semula 100%, sejajar dengan strategi kebangsaan perlindungan alam sekitar, penjimatan tenaga dan pemuliharaan sumber. Dasar kebangsaan menggalakkan pengembangan bidang permohonan paip aloi tekanan tinggi. Pada masa ini, penggunaan paip aloi China menyumbang setengah daripada jumlah keluli di negara maju dan pengembangan penggunaan paip aloi memberikan ruang yang lebih luas untuk pembangunan industri. Menurut penyelidikan kumpulan ahli cawangan aloi paip Persatuan Keluli Khas China, permintaan untuk paip aloi tekanan tinggi jangka panjang di China akan meningkat sebanyak 10-12% setiap tahun.

Hubungi kami melalui E-mail: info@sxht-group.com


Sepasang: Apakah bar keluli tahan karat?

Seterusnya: Apakah plat keluli tahan karat yang timbul?