[[TitleIndustry]]

Apakah keluli tahan karat Martensit?

Date:May 24, 2019

Keluli tahan karat martensit, yang boleh menyesuaikan sifat mekaniknya dengan rawatan haba, adalah jenis keluli tahan karat keras. Jenama tipikal ialah Cr13, seperti 2Cr13, 3Cr13, 4Cr13 dan sebagainya. Selepas pelindapkejutan, kekerasannya tinggi dan suhu penyejuk mempunyai kombinasi kekuatan dan kekuatan yang berbeza. Ia digunakan terutamanya untuk pisau turbin stim, peralatan makan dan peralatan pembedahan. Mengikut perbezaan komposisi kimia, keluli tahan karat boleh dibahagikan kepada dua kategori: martensit kromium keluli dan maraging kromium-nikel keluli.

(1) Mempunyai keluli kromium. Selain kromium, keluli juga mengandungi jumlah karbon tertentu. Kandungan kromium menentukan rintangan kakisan keluli. Semakin tinggi kandungan karbon, semakin tinggi kekuatan, kekerasan dan rintangan haus. Struktur mikro biasa jenis ini adalah martensit, dan beberapa juga mengandungi sejumlah kecil Austenite, Ferrite atau pearlite. Ia digunakan terutamanya untuk mengeluarkan bahagian, komponen, alat dan alat yang memerlukan kekuatan dan kekerasan yang tinggi, tetapi tidak tahan rintangan kakisan.

(2) martensit kromium-nikel keluli. Termasuk maraging keluli tahan karat yang keras, separa Austenite pemendakan keluli tahan karat keras dan keluli tahan karat yang berkaliber, semuanya adalah kekuatan tinggi atau keluli tahan karat ultra tinggi. Keluli jenis ini mempunyai kandungan karbon rendah (kurang daripada 0.10%) dan mengandungi nikel, dan beberapa gred juga mengandungi Mo, tembaga dan unsur-unsur lain yang tinggi, jadi keluli jenis ini mempunyai gabungan kekuatan dan kekuatan dan rintangan kakisan pada sama masa. Kemaskan kimpalan keluli kromium adalah lebih baik daripada keluli kromium.
Sepasang: Apakah paip kebersihan keluli tahan karat?

Seterusnya: Apakah 316 bebibir keluli tahan karat?