[[TitleIndustry]]

apakah paip keluli tahan karat?

Date:Jul 21, 2019

Paip persegi keluli tahan karat adalah jalur panjang keluli berongga, yang dipanggil tiub persegi kerana bahagiannya adalah persegi. Ia digunakan secara meluas sebagai saluran paip untuk menyampaikan cecair, seperti petroleum, gas asli, air, gas, stim, dan sebagainya. Selain itu, ia mempunyai berat ringan apabila ia sama dalam kekuatan lenturan dan torsi, sehingga juga meluas digunakan dalam pembuatan bahagian mekanikal dan struktur kejuruteraan.

Klasifikasi tiub keluli tahan karat: tiub persegi dibahagikan kepada dua kategori: paip keluli yang lancar dan paip keluli yang dikimpal (dengan paip jahitan). Mengikut bentuk bahagian, ia boleh dibahagikan kepada tiub persegi dan segi empat tepat. Tiub keluli bulat digunakan secara meluas, tetapi terdapat juga beberapa tiub keluli berbentuk khas seperti separuh bulat, heksagon, segitiga sama sisi dan segi lapan.

Untuk paip persegi keluli tahan karat yang tertakluk kepada tekanan bendalir, ujian hidraulik hendaklah dijalankan untuk menguji rintangan dan kualiti tekanan mereka. Tiada kebocoran, pembasahan atau pengembangan akan berlaku di bawah tekanan yang ditentukan. Sesetengah paip keluli hendaklah dilancarkan mengikut piawaian atau kehendak pembeli. Ujian sampingan, ujian suar, ujian ricih, dan lain-lain

Proses pengeluaran: baja bulat penyediaan → pemanasan → panas melancarkan perforasi → kepala pemotong → penjerukan → pengisaran → pelinciran → pemprosesan sejuk rolling → degreasing → penyelesaian rawatan haba → meluruskan → memotong paip → jeruk → pemeriksaan produk selesai.

Analisis prestasi:

Sama ada tiub keluli tahan karat berkarat adalah berkaitan dengan kandungan kromium dalam keluli. Apabila kandungan kromium dalam keluli mencapai 12%, di atmosfera, lapisan passivated, oksida yang kaya dengan kromium padat dibentuk pada permukaan tiub keluli tahan karat untuk melindungi permukaan. Reoksidasi lebih lanjut. Lapisan oksida ini sangat nipis, di mana anda dapat melihat kilau semulajadi permukaan keluli, memberikan keluli tahan karat permukaan yang unik. Jika filem kromium dimusnahkan, kromium dalam keluli dan oksigen di atmosfera membentuk semula filem passivation dan terus melindungi.

Hubungi kami melalui E-mail: info@sxht-group.com

Sepasang: apakah penggunaan tiub keluli tahan karat 304L

Seterusnya: apa yang boleh digunakan 316 plat keluli tahan karat?