[[TitleIndustry]]

Apa keluli tahan karat super

Date:Jun 10, 2019

Pada akhir abad ke-20, keluli tahan karat "super" gred dihasilkan di rumah dan di luar negara. Literatur yang berbeza mempunyai definisi keluli tahan karat yang berbeza. Sesetengah literatur mencadangkan bahawa keluli tahan karat berprestasi tinggi juga dipanggil keluli tahan karat super; sesetengah literatur percaya bahawa keluli tahan karat tinggi aloi dipanggil keluli tahan karat super; sesetengah literatur percaya bahawa keluli tahan karat super juga termasuk prestasi tinggi, Keperluan khas untuk beberapa keluli tahan karat rendah aloi, seperti keluli tahan karat super 304H chrome-nikel austenit; sesetengah literatur percaya bahawa keluli tahan karat super merujuk kepada setara nilai PREN ≥ 35 (keluli tahan karat ferit) atau ≥ 40 (austen Keluli tahan karat berprestasi tinggi tinggi keluli dalam keluli tahan karat dan keluli tahan karat dupleks; sesetengah literatur percaya bahawa super- keluli tahan karat juga harus termasuk kebersihan ultra tinggi, keseragaman ultra-tinggi, struktur ultra-halus, kualiti permukaan ultra-tinggi, dan ketahanan yang sangat baik untuk media yang keras. Prestasi kakisan tempatan, prestasi pembuatan proses yang baik dan sebagainya.

super stainless steel

2. Ciri-ciri biasa keluli tahan karat super

■ Ia mempunyai reka bentuk komponen khas yang lebih baik daripada empat jenis keluli tahan karat;

■ Ia mempunyai kejelasan yang tinggi;

■ Keseragaman yang sangat baik (bahan, organisasi dan sifat);

■ Ia mempunyai prestasi yang lebih baik daripada empat jenis keluli tahan karat dalam persekitaran yang keras;

■ Mempunyai prestasi pembuatan proses yang baik;

■ Ia mempunyai prestasi kos yang tinggi;

3. Definisi keluli tahan karat super

■ Super keluli tahan karat adalah sejenis keluli tahan karat, salah satu aloi berasaskan besi dengan kandungan Cr 12-30%.

Keluli tahan karat super mesti mengandungi lebih daripada 12% Cr, tetapi kandungan Cr biasanya ≤ 30%;

■ Keluli tahan karat super bukan aloi tahan karat berasaskan besi-nikel, kerana kandungan Ni dalam aloi tahan karat besi nikel berasaskan> 30%.

Ni + Fe ≥ 50%; jadi untuk yang mengandungi super keluli tahan karat, jumlah Ni mesti ≤ 30%;

■ Keluli tahan karat super mesti mempunyai prestasi yang lebih baik dalam persekitaran yang keras, seperti rintangan kakisan setempat seperti kakisan

Ia boleh dicirikan dengan setara rintangan PREN =% Cr + 3.3 (% Mo) +16 (% N). Biasanya keluli tahan karat super austenit

PREN keluli tahan karat super duplex harus ≥40, dan PREN keluli tahan karat ferit super harus ≥35.

Keluli tahan karat super untuk keperluan kegunaan khas mesti mempunyai penemuan yang tidak normal dalam pautan lemah prestasi utama.

Contohnya, keluli tahan karat martensitic super mesti boleh dikimpal "keluli tahan karat martensitic lembut"; austenit suhu super tinggi tidak

Keluli tahan karat mesti memecahkan masalah rayapan sebanyak 600 ° C atau lebih dan 300 tekanan bar.Sepasang: wah ada 304 plat keluli tahan karat?

Seterusnya: Bagaimana untuk menyelesaikan ubah bentuk kimpalan dan pembakaran keluli tahan karat nipis