[[TitleIndustry]]

Apakah penggunaan tiub dandang?

Date:Aug 11, 2019

Tiub dandang merujuk kepada keluli yang terbuka di kedua-dua hujung dan mempunyai bahagian berongga. Panjangnya lebih besar dari sekelilingnya. Mengikut kaedah pengeluaran, ia boleh dibahagikan kepada paip keluli yang lancar dan paip keluli yang dikimpal. Spesifikasi paip keluli adalah dimensi luar (seperti diameter luar atau panjang sampingan). Ketebalan dinding menunjukkan pelbagai saiz, dari kapilari berdiameter kecil hingga paip diameter besar hingga beberapa meter diameter.

Tiub dandang adalah sejenis tiub lancar. Kaedah pengilangan adalah sama dengan paip lancar, tetapi terdapat keperluan ketat untuk keluli yang digunakan dalam pembuatan paip keluli. Menurut suhu penggunaan, ia boleh dibahagikan kepada dua jenis: tiub dandang umum dan tiub dandang tekanan tinggi.

Sifat mekanikal tiub dandang adalah indikator penting untuk memastikan prestasi akhir keluli (sifat mekanik), yang bergantung kepada komposisi kimia keluli dan sistem rawatan haba. Dalam standard paip keluli, sifat tegangan (kekuatan tegangan, kekuatan hasil atau titik hasil, pemanjangan), kekerasan dan indeks ketebalan, dan sifat suhu tinggi dan rendah yang dikehendaki oleh pengguna ditentukan berdasarkan keperluan penggunaan yang berlainan.

1. Suhu tiub dandang umum adalah di bawah 350 ° C, dan tiub domestik terutamanya diperbuat daripada 10 atau 20 tiub karbon keluli panas yang dilancarkan atau tiub sejuk.

2. tiub dandang tekanan tinggi sering terdedah kepada suhu tinggi dan keadaan tekanan tinggi. Tiub akan mengoksidakan dan menghakis di bawah tindakan gas serombong suhu tinggi dan wap air. Paip keluli perlu mempunyai ketahanan yang tinggi, ketahanan kakisan yang tinggi dan kestabilan struktur yang baik.

Tiub dandang am terutamanya digunakan untuk menghasilkan paip dinding yang disejukkan dengan air, paip air mendidih, paip stim panas, paip wap panas untuk dandang lokomotif, paip asap besar dan kecil dan paip bata batu. Tiub dandang tekanan tinggi terutamanya digunakan untuk mengeluarkan tiub superheater, tiub reheater, saluran udara, tiub stim utama, dan sebagainya untuk dandang tekanan tinggi dan ultra tinggi.

Hubungi kami oleh: info@sxht-group.com

Sepasang: Apakah 310s plat keluli tahan karat?

Seterusnya: Apakah siku 180 darjah?