[[TitleIndustry]]

Di manakah penggunaan keluli tahan karat super?

Date:Jun 06, 2019

Klasifikasi bahan dan prestasi utama

Tidak seperti bahan keluli struktur aloi mikro untuk platform luar pesisir, bahan keluli khas untuk platform luar pesisir umumnya mempunyai keluli tahan karat Ni-Cr atau Cr-Ni-Mo berasaskan keluli tahan karat, keluli tahan karat super atau aloi yang tahan karat, yang umumnya mempunyai tinggi mata. Ciri-ciri etch setara, kesucian tinggi dan pengaloan N. Bahagian khas dari platform luar pesisir yang disediakan dengan menggunakan bahan-bahan aloi tinggi ini, seperti penyimpanan dan pengangkutan, proses pemanasan, penyahgaraman, penukar haba, paip sumur minyak, penggerudian dan kaki tiang, umumnya mempunyai kekuatan tinggi dan rintangan tinggi untuk memenuhi spesifikasi mereka syarat perkhidmatan. Corrosive atau kedua-duanya. Secara umum, rintangan kakisan dan kekuatan adalah dua petunjuk prestasi utama untuk bahan keluli khas untuk platform luar pesisir. Pada masa ini, gred keluli khas canggih untuk platform luar pesisir asing terutamanya termasuk keluli tahan karat super austenit, keluli tahan karat super fizikal, keluli tahan karat austenitik berketumpatan tinggi, berasaskan nikel berasaskan nikel dan besi-nikel, dan lain-lain. berbeza-beza bergantung kepada reka bentuk sistem aloi aloi.

(1) Kandungan Mo Tinggi Cr-Ni-Mo super keluli tahan karat austenit. Untuk keluli tahan karat super austenit, ia umumnya mempunyai kandungan Cr, Ni yang tinggi, kandungan Mo tertentu (6% hingga 7%), dan mempunyai ketahanan yang sangat baik terhadap hakisan tempatan dan kakisan seragam pada suhu yang lebih tinggi, dan menghakis kakisan. Nilai PREN bersamaan (Cr + 3.3Mo + 16N) umumnya mencapai 30 atau lebih, dan beberapa bahan lebih tinggi daripada 50, yang memastikan rintangan kakisan yang sangat baik terhadap bahan tersebut. Pada masa yang sama, penyesuaian N yang munasabah menjadikannya tinggi. Kekuatan dan kekuatan plastik.

(2) aloi tahan berasaskan nikel berasaskan nikel atau besi. Untuk aloi tahan karat berasaskan nikel atau berasaskan nikel, aloi Cr, Ni, dan Mo lebih tinggi dalam kandungan, dan mempunyai lebih banyak ketahanan kakisan tempatan dan tekanan daripada super keluli tahan karat austenitik di perairan tropika dan media ionik yang kompleks. Prestasi kakisan. Ia boleh digunakan secara meluas dalam media minyak dan gas, pemisahan air minyak atau saluran paip proses kimia yang lain yang lebih menuntut, injap pam dan sentrifugal.

(3) Keluli tahan karat austenit nitrogen tinggi. Kandungan paduan N sangat tinggi sangat meningkatkan indeks kekuatan bahan, yang menjadikannya mempunyai sifat kekuatan yang sangat baik di bawah keadaan suhu tinggi di dalam ruang. Oleh kerana penggunaan Mn-N Ni untuk menjadi elemen penstabilan austenit, ia sangat baik dalam prestasi. Mempunyai kos pengeluaran yang lebih rendah. Oleh sebab pengoptimuman sistem aloi yang berterusan pada tahun-tahun kebelakangan ini dan penambahan elemen Mo tertentu, ia juga mempunyai ketahanan kakisan tempatan yang sangat baik, penambahbaikan berterusan kandungan Cr dan pengurangan selanjutnya unsur C, yang meningkatkan ketahanan kakisan intergranular bahan.


Sepasang: Bagaimana keluli tahan pakai boleh digunakan dan cara membuatnya?

Seterusnya: Bagaimanakah teknik keluli berkembang pada masa akan datang?