304 304L 316 316L Keluli tahan karat penghantaran tiub keadaan

304 304L 316 316L Keluli tahan karat penghantaran tiub keadaan

Date:Dec 20, 2018

Apabila pelanggan membuat pesanan paip keluli tahan karat, status penghantaran perlu ditunjukkan dalam kontrak.


Status penyerahan keluli tahan karat yang biasa termasuk rolling panas, rolling sejuk, rolling dikendalikan, menormalkan, membesarkan, penyepuhlindapan, pelindapkejutan, penalaan, dan lain-lain, keadaan rolling panas dengan berkesan mengurangkan penggunaan tenaga, mengurangkan kos, dapat mengoptimumkan prestasi pemprosesan tiub keluli tahan karat dan aloi .


Bergolek sejuk ialah penggunaan gegelung keluli tahan karat yang panas-rolled sebagai pengeluaran bahan mentah, selepas jeruk untuk menghilangkan kulit oksida untuk melakukan rolling berterusan sejuk, produk siap digulung gegelung keras, kerana ubah bentuk sejuk berterusan yang disebabkan oleh pengerasan sejuk jadi bahawa kekuatan gegelung keras yang digulung, kenaikan kekerasan, penurunan indeks toughening, sehingga prestasi stampingnya akan bertambah buruk, hanya dapat digunakan untuk menghasilkan sederhana


Pengendalian terkawal adalah kawalan rolling, iaitu, berdasarkan penyesuaian komposisi kimia paip keluli tahan karat, dengan mengawal suhu pemanasan, suhu rolling, sistem ubah bentuk dan parameter teknologi lain, mengawal undang-undang perubahan tisu keluli tahan karat austenitik dan mikrostruktur produk perubahan fasa, untuk mencapai penyempurnaan Pertubuhan, meningkatkan kekuatan dan kekuatan tujuan. Kebakaran positif adalah memanaskan kelengkapan paip keluli tahan karat ke Ac3 atau di atas 30-50 ℃, dan selepas tempoh penebat, keluarkan dari relau di udara atau air semburan, semburan atau tamparan proses rawatan haba logam penyejukan. Matlamatnya adalah untuk membuat penyerapan bijirin dan homogenisasi edaran karbida. Perbezaan antara api positif dan penyepuhlindapan adalah bahawa kelajuan penyejukan api lebih cepat daripada kelajuan penyejukan penyepuhlindapan, jadi tisu yang normal adalah lebih halus daripada tisu penyepuhlindapan, dan sifat mekaniknya juga dipertingkatkan dengan ketara.


Di samping itu, di luar penyejukan relau tidak menduduki peralatan, kadar pengeluaran tinggi, sejauh mungkin untuk menggunakan api positif dalam pengeluaran dan bukan penyepuhlindapan. Annealing adalah proses rawatan haba logam yang memanaskan paip keluli tahan karat dengan cepat ke suhu tertentu dan mengekalkan sejumlah masa selepas penyejukan dengan kelajuan yang sesuai.


Salah satu parameter proses terpenting penyepuhlindapan adalah suhu pemanasan maksimum, dan pemilihan suhu pemanasan annealing kebanyakan aloi adalah berdasarkan rajah fasa sistem aloi ini.


Quenching merujuk kepada pemanasan tiub keluli tahan karat untuk suhu kritikal Ac3 atau Ac1 di atas suhu, selepas tempoh penebat, supaya semua atau sebahagian daripada austenitnya, dan kemudian lebih daripada kelajuan penyejukan kritikal kelajuan sejuk sejuk Ms di bawah untuk transformasi martensit proses rawatan haba. Tempering merujuk kepada pelindapkejutan paip keluli tahan karat, di bawah pemanasan AC1, penebat selepas menyejukkan proses rawatan haba bahan keluli tahan karat. Pembajaan adalah proses rawatan panas suhu tinggi selepas pembilasan.


Pembajaan suhu tinggi merujuk kepada pembajaan dalam selang 500-650 ℃.

Modulasi ini boleh menyesuaikan prestasi dan bahan paip keluli tahan karat setakat yang besar, sehingga kekuatan, keliatan dan ketebalan paip mempunyai prestasi yang baik, untuk mencapai tahap yang baik sifat-sifat mekanik yang komprehensif.


Sepasang: Cara Pembaikan Keluli Tahan Karat & Plat Lembaran 8k BA Permukaan?

Seterusnya: Pelekat paip keluli tahan karat lancar Phosphating / passivation / saponification