304 Keluli Tahan Karat Tidak Boleh Menjadi Hakim Kelebihan Dan Kekurangan Daripada Magnetisme

304 Keluli Tahan Karat Tidak Boleh Menjadi Hakim Kelebihan Dan Kekurangan Daripada Magnetisme

Date:Jan 03, 2019

Terdapat banyak jenis Keluli tahan karat, dari suhu mengikut struktur organisasi boleh dibahagikan kepada beberapa kategori:


1, jenis badan austenit: seperti 304, 321, 316, 310,

2, martensit atau jenis badan ferit: seperti 430, 420, 410, dan sebagainya.


Austenite bukan magnet atau lemah magnetik, martensit atau ferit adalah magnet. Biasanya digunakan sebagai papan paip papan hiasan keluli tahan karat kebanyakannya bahan austenitic 304, biasanya magnetik atau magnetik yang lemah, tetapi disebabkan oleh peleburan yang disebabkan oleh fluktuasi komposisi kimia atau pemprosesan yang berbeza Negeri juga mungkin kelihatan magnet, tetapi ini tidak boleh dianggap palsu atau tidak memenuhi syarat, apa yang adalah sebabnya?


Ia disebut di atas bahawa austenit adalah magnet bukan magnet atau lemah, dan martensit atau ferit adalah magnet, kerana pemisahan komponen peleburan atau rawatan haba yang tidak wajar, akan menyebabkan austenitic 304 Stainless Steel dalam sebilangan kecil martensit atau tisu ferit. Dengan cara ini, 304 keluli tahan karat akan mempunyai daya tarikan lemah.


Di samping itu, 304 keluli tahan karat selepas pemprosesan sejuk, struktur tisu juga akan ditukar kepada martensit, semakin besar ubah bentuk pemprosesan sejuk, semakin banyak penukaran martensit, semakin besar daya magnet keluli. Seperti batch strip keluli, pengeluaran φ76 tiub, tidak ada rasa magnet yang jelas, pengeluaran φ9.5 tiub. Kerana rasa magnet besar sudut ubah bentuk adalah jelas, pengeluaran persegi segi empat tepat tiub kerana ubah bentuk yang lebih besar daripada tiub bulat, terutamanya bahagian lipatan, ubah bentuk magnetik lebih sengit lebih jelas. Untuk benar-benar menghapuskan sifat-sifat magnet 304 keluli yang disebabkan oleh sebab-sebab di atas, tisu austenit yang stabil boleh dipulihkan oleh rawatan pemejalan suhu yang tinggi, dengan itu menghapuskan kemagnetan.


Secara khususnya disebabkan oleh sebab-sebab di atas yang disebabkan oleh magnet magnet keluli tahan karat 304 dan bahan-bahan keluli tahan karat yang lain, seperti 430, magnet keluli karbon tidak sama, sama sekali, iaitu, daya magnet keluli 304 sentiasa menunjukkan daya magnet yang lemah. Ini memberitahu kita bahawa jika keluli tahan karat lemah magnetik atau sepenuhnya magnetik, ia harus dinilai sebagai bahan 304 atau 316, dan jika ia sama dengan magnetisme keluli karbon, ia menunjukkan daya tarikan yang kuat kerana ia bukan bahan 304 .


Sepasang: Kekerasan paip keluli tahan karat 304

Seterusnya: Apakah Persembahan Di Bawah Qualifed Pada 304 316 Paip Keluli tahan karat?