Paip keluli tahan karat 304 kekerasan

- Jan 07, 2019-

1, JAM

keluli tahan karat Guallo kekerasan ujian seperti ujian kekerasan Brinell, adalah kaedah ujian indentation. Perbezaan adalah bahawa ia adalah untuk mengukur kedalaman indentation, Luo kekerasan ujian adalah pada masa ini banyak digunakan kaedah, mana HRC dalam paip keluli yang standard adalah kedua hanya untuk kekerasan Brinell HB, Luo kekerasan boleh digunakan untuk penentuan bahan-bahan logam sangat lembut ke keras, ia membentuk kaedah Brinell tidak, adalah lebih mudah berbanding kaedah Brinell, boleh terus dail Mesin kekerasan untuk membaca Namun, disebabkan oleh indentation yang kecil, nilai kekerasan bukanlah seperti yang tepat sebagai kaedah Brinell.


2, kekerasan Brinell

dalam paip keluli tahan karat standard, kekerasan Brinell adalah yang paling banyak digunakan, sering dengan diameter indentation untuk menunjukkan kekerasan bahan, intuitif dan mudah, tetapi untuk yang sukar atau nipis paip keluli yang tidak berkenaan.


Keluli tahan karat kekerasan Vickers 3, Tauvi kekerasan ujian juga adalah kaedah ujian indentation, boleh digunakan untuk menentukan bahan-bahan logam yang sangat nipis dan kekerasan lapisan permukaan, ia mempunyai kelebihan utama Brinell, kaedah Rockwell, dan mengatasi kelemahan asas mereka, tetapi tidak semudah Luo kaedah, kaedah Vickers jarang digunakan dalam paip keluli standard.


4, kekerasan yang menguji diameter dalaman paip keluli tahan karat lebih daripada 6.0 mm, ketebalan dinding di bawah 13 mm annealing paip keluli tahan karat, boleh digunakan w-b75 jenis meter kekerasan Webster, ia ujian yang sangat cepat, mudah dan sesuai untuk paip keluli tahan karat untuk berpuasa Non-memusnah pemeriksaan yang berkelayakan. Keluli tahan karat tiub berdiameter lebih besar daripada 30mm, lebih besar daripada paip keluli tahan karat 1.2mm ketebalan dinding, penggunaan meter kekerasan Luo, menguji HRB, HRC kekerasan. Keluli tahan karat tiub berdiameter lebih besar daripada 30mm, ketebalan dinding kurang daripada 1.2mm paip keluli tahan karat, penggunaan meter Luo kekerasan permukaan, ujian HRT atau kekerasan hrn, diameter dalaman kurang daripada 0mm, lebih besar daripada 4.8mm paip keluli tahan karat, penggunaan paip Luo Khas meter kekerasan, ujian hr15t kekerasan, apabila diameter tiub keluli tahan karat adalah lebih besar daripada 26mm, kekerasan dinding dalaman paip boleh juga diuji dengan Rockwell atau permukaan Roche kekerasan meter.

Sepasang:Teknologi Pemprosesan Super Duplex Stainless Steel Welded Pipe Seterusnya:304 Keluli Tahan Karat Tidak Boleh Menjadi Hakim Kelebihan Dan Kekurangan Daripada Magnetisme