Kekerasan paip keluli tahan karat 304

Kekerasan paip keluli tahan karat 304

Date:Jan 07, 2019

1, HR

Ujian kekerasan keluli tahan karat Guallo, seperti ujian kekerasan Brinell, adalah kaedah ujian lekukan. Perbezaannya ialah untuk mengukur kedalaman lekukan, ujian kekerasan Luo kini digunakan secara meluas, di mana HRC dalam standard paip keluli adalah kedua hanya untuk kekerasan Brinell HB, kekerasan Luo boleh digunakan untuk penentuan bahan logam dari sangat lembut hingga sangat keras, ia menjadikan kaedah Brinell tidak lebih mudah daripada kaedah Brinell, boleh terus dari dail mesin keras untuk membaca Walau bagaimanapun, kerana lekukannya yang kecil, nilai kekerasan tidak sepertinya kaedah Brinell.


2, kekerasan Brinell

dalam piawaian paip keluli tahan karat, kekerasan Brinell adalah yang paling banyak digunakan, selalunya dengan diameter lekapan untuk menunjukkan kekerasan bahan, baik intuitif dan mudah, tetapi untuk paip keluli yang lebih keras atau nipis tidak berkenaan.


3, keluli tahan karat Vickers keluli tahan karat Tauvi kekerasan ujian juga kaedah ujian lekukan, boleh digunakan untuk menentukan bahan logam yang sangat nipis dan lapisan permukaan kekerasan, ia mempunyai kelebihan utama Brinell, Rockwell kaedah, dan mengatasi kekurangan asas mereka, tetapi tidak mudah seperti kaedah Luo, kaedah Vickers jarang digunakan dalam piawaian paip keluli.


4, ketebalan menguji paip keluli tahan karat dalam diameter lebih daripada 6.0mm, ketebalan dinding di bawah 13mm annealing paip keluli tahan karat, boleh digunakan w-b75 jenis Webster kekerasan meter, ia ujian sangat cepat, mudah, sesuai untuk paip keluli tahan karat untuk melakukan pemeriksaan berkelayakan yang tidak merosakkan cepat. Keluli tahan karat diameter tiub lebih besar daripada 30mm, ketebalan dinding lebih besar daripada 1.2mm paip keluli tahan karat, penggunaan Luo kekerasan meter, HRB ujian, kekerasan HRC. Diameter tiub keluli tahan karat lebih besar daripada 30mm, ketebalan dinding kurang daripada 1.2mm paip keluli tahan karat, penggunaan permukaan kekerasan Luo meter, HRT ujian atau hrn kekerasan, diameter dalaman kurang daripada 0mm, lebih besar daripada 4.8mm paip keluli tahan karat, penggunaan paip meter kekerasan khas Luo, ujian kekerasan hr15t, apabila diameter tiub keluli tahan karat lebih besar daripada 26mm, Kekerasan dinding dalaman paip juga boleh diuji dengan Rockwell atau meter kekerasan permukaan Roche.

Sepasang: Pemprosesan Teknologi Super Duplex Stainless Steel Welded Pipe

Seterusnya: 304 Keluli Tahan Karat Tidak Boleh Menjadi Hakim Kelebihan Dan Kekurangan Daripada Magnetisme