"Sepanjang Jalan Semua Jalan" Menyerlahkan Kekuatan Kekuatan Tata Keluli Antarabangsa

Date:May 23, 2017

Majlis pembukaan "Forum Kerjasama Kerjasama Antarabangsa" telah diadakan di Beijing pada 14 Mei. Presiden Xi Jinping menghadiri dan menyampaikan ucaptama bertajuk "Membina" di sepanjang jalan "Bekerja Bersama". Xi Jinping menegaskan bahawa pada tahun 2013 di Kazakhstan dan Indonesia dicadangkan untuk membina zon ekonomi Silk Road dan Jalan Sutera Maritim abad ke-21, inisiatif "satu arah". Sepanjang empat tahun yang lalu, lebih daripada 100 buah negara dan organisasi antarabangsa telah aktif menyokong dan mengambil bahagian dalam pembinaan "satu sisi jalan". Resolusi-resolusi penting Perhimpunan Agung PBB dan Majlis Keselamatan PBB juga telah dimasukkan dalam pembinaan "satu cara". "Sepanjang jalan" membina secara beransur-ansur dari konsep ke dalam tindakan, dari penglihatan menjadi kenyataan, pembinaan berbuah.


China akan bekerjasama dengan beberapa agensi kewangan dan pembangunan antarabangsa untuk menyokong projek "satu cara di sepanjang jalan", termasuk yang sama oleh Bank Pelaburan Infrastruktur Asia yang dipimpin oleh China dan Bank Pembangunan Baru BRICS. Sebagai institusi kewangan serantau yang diwujudkan oleh China, perniagaan utama Bank Pelaburan Infrastruktur Asia adalah untuk membantu infrastruktur di rantau Asia Pasifik.


China akan meningkatkan dana "satu cara" untuk menyokong modal baru sebanyak 100 bilion yuan; pada masa yang sama untuk menggalakkan institusi kewangan untuk menjalankan perniagaan dana luar negeri RMB, skala dijangka sekitar 300 bilion yuan. Dari tahun 2014 hingga 2016, jumlah perdagangan China dengan "satu sisi di sepanjang jalan" melepasi AS $ 3 trilion, manakala China telah melabur lebih daripada US $ 50 bilion dalam "negara di sepanjang jalan". Perusahaan China telah membina lebih daripada 50 negara di lebih daripada 20 negara zon kerjasama ekonomi dan perdagangan, untuk negara mencipta hampir 1.1 bilion dolar cukai dan 180.000 pekerjaan.


Kerajaan semakin memperhatikan perkembangan di sepanjang jalan, perusahaan besi dan keluli perlu berubah dari teknologi mereka sendiri untuk menyesuaikan diri dengan strategi keluar yang lebih baik.

QR$6D%AA`@GP6A~_N4Q$}A0.png189287219.jpgSepasang: 304 Diameter besar paip keluli tahan karat

Seterusnya: China keluli Persatuan: Untuk menggalakkan industri besi keluli untuk tuil ke lorong pantas