Penggabungan dan Pengambilalihan Industri Besi dan Keluli Dipercepatkan

Penggabungan dan Pengambilalihan Industri Besi dan Keluli Dipercepatkan

Date:May 11, 2017

Pasaran komoditi harga produk hitam kemalangan sukar untuk menghalang syarikat-syarikat keluli domestik utama untuk kapasiti pengeluaran, penggabungan dan penyusunan semula jalan. Pada hari Selasa, wartawan Guangzhou Daily belajar dari beberapa perusahaan besi dan keluli, berikutan penggabungan Baosteel, Wuhan Besi dan Keluli, sejumlah perusahaan besi dan keluli menyusun beberapa penyusunan semula: salah satu Kumpulan Anshan Besi dan Keluli mengambil bahagian dalam penstrukturan semula Kumpulan Keluli Khas Timur Laut, 51%. Dan, Kumpulan Keluli Khas Timur Laut untuk mempertimbangkan masa depan platform keluli khas Fushun untuk bergantung kepada penyenaraian keseluruhan. Apabila harga keluli terus terjun, Saham saham keluli masih dalam proses jatuh.


Sumber industri, Northeast Special Steel merancang untuk membayar hutang penuh, ansuran berikutnya untuk membayar sejumlah tuntutan bercagar, lebih daripada jumlah tuntutan tidak bercagar, termasuk bon penawaran awam akan menjadi swap hutang kepada ekuiti. Masih terdapat ketidakpastian mengenai pelan penyusunan semula.


Institusi: tumpuan jangka pendek mengenai peluang penyusunan semula


Pada pembukaan Persidangan Besi dan Keluli Antarabangsa Ke-Sembilan China minggu ini, Naib Menteri Industri dan Industri, Xin Guobin berkata kita harus secara aktif menyelesaikan kelebihan kapasiti keluli dan mempercepatkan transformasi dan menaik taraf industri keluli. Industri ini percaya bahawa dalam proses pengoptimuman struktur industri masa depan, pengeluaran dan penggabungan dan penyusunan semula akan menjadi trend pembangunan industri.

Pengurus Besar Baodong Group Chen Derong percaya bahawa industri keluli China pusingan baru penggabungan dan pengambilalihan tetingkap masa telah dibuka. Industri itu kemudiannya akan menyusun semula sepanduk penggabungan dan pengambilalihan untuk mencapai skala perindustrian dan struktur organisasi pertandingan, dan perusahaan keluli milik negara dengan gabungan reformasi pemilikan gabungan. Bahagian modal milik negara dalam industri keluli akan dikurangkan lagi melalui pengurangan saham milik kerajaan dan reformasi kepemilikan campuran milik perusahaan keluli negeri. Pengurangan berterusan perkadaran modal milik negara akan membantu industri mengekalkan rasionalitas dalam persaingan penuh, dan meningkatkan kecekapan industri.


Wartawan harian Guangzhou belajar bahawa perusahaan besi dan keluli penggabungan dan penyusunan semula jalan tidak semalaman, Shougang dan Hebei Besi dan Keluli pada tahun lepas pada sambungan disebabkan oleh pelbagai masalah dan terkandas. Tetapi penggabungan dan penyusunan semula arahan umum telah ditetapkan, institusi pasaran masih dijangka akan menyusun semula pelbagai jenis penyusunan semula: dijangka 5 hingga 8 tahun kemudian, perusahaan besi dan keluli domestik sedia ada akan digabungkan menjadi 10 industri yang lebih besar kumpulan.


Dalam jangkaan penggabungan dan penyusunan semula, masa yang panjang dalam "pasaran beruang", kemerosotan baru-baru ini dalam A saham nilai pelaburan plat keluli telah bertambah baik. Penganalisis Wanlian Securities menasihati pelabur runcit untuk memberi tumpuan kepada peluang penyusunan semula jangka pendek untuk saham keluli dan peluang pelaburan nilai midline.


Sepasang: Suruhanjaya Pengawalseliaan Perbankan China Untuk Meneliti Pengerakan Besi dan Baja Usaha Untuk Leverage

Seterusnya: Mac 24: Pelan Pemotongan Keratan Harian