Ciri-ciri prestasi keluli tahan karat siri 200

Ciri-ciri prestasi keluli tahan karat siri 200

Date:Dec 18, 2018

Iaitu struktur hablur mempunyai kesombongan di setiap sudut cube, dan kesombongan di tengah-tengah muka setiap. dan keluli tahan karat ferrite adalah sebaliknya, ia dicirikan oleh struktur kiub satu badan.


Nikel adalah salah satu elemen paling biasa digunakan dalam pengeluaran ini struktur hablur yang tetap, tetapi kerana kekurangan nikel selepas Perang Dunia II, usaha telah dilakukan untuk mengurangkan penggunaan logam.  Ini membawa kepada penggantian nikel, yang digunakan untuk menghasilkan keluli tahan karat austenit beberapa tahan karat, oleh elemen-elemen lain, mengakibatkan kemunculan siri 200 karat.


Aloi nitrogen dalam 200-siri karat juga akan membentuk struktur kiub tengah-tengah muka, menuju ke nitride berbahaya kromium dan peningkatan gas keliangan. Menambah mangan membolehkan lebih banyak nitrogen yang akan ditambah dengan selamat, tetapi nikel tidak dapat dihapuskan sepenuhnya dari keluli tahan karat 200-siri.  Oleh yang demikian, keluli tahan karat siri 200 dicirikan oleh kandungan nitrogen dan mangan.


Di 80 's, pengeluaran dan permintaan rendah nikel keluli tahan karat yang melonjak, harga nikel terus meningkat, tetapi juga untuk menggalakkan pembangunan siri 200 karat.  Asia kini merupakan sumber utama dan tempat pengambilan siri 200 keluli. Rintangan kakisan daripada keluli tahan karat siri 200 adalah lebih rendah daripada 300 siri keluli tahan karat, yang menghalang kakisan titik dalam persekitaran dengan tinggi kelembapan dan klorin kandungan dan jurang kakisan, menyebabkan persekitaran yang cair dan berasid bertakung .  Ini adalah kerana untuk mengurangkan kandungan nikel, ia juga dapat mengurangkan rintangan kakisan dan kandungan kromium.


200-siri karat mempunyai rintangan hentaman yang sangat baik dan merupakan, walaupun rendah (atau lebih rendah suhu) suhu. Mereka biasanya lebih keras dan lebih kuat daripada keluli siri 300, disebabkan terutamanya oleh kandungan nitrogen yang tinggi mereka, yang merupakan peranan tetulang nitrogen.  Kerana mereka adalah austenite, keluli tahan karat dalam siri 200 dan 300 bukanlah magnet. Walaupun austenit keluli tahan karat adalah lebih mahal daripada yang ferrite keluli, keluli tahan karat 200-siri adalah masih lebih murah daripada 300-siri karat kerana kandungannya nikel yang lebih rendah.  Walau bagaimanapun, membentuk (ductility) siri 200 keluli tahan karat adalah lebih rendah daripada keluli tahan karat siri 300 (walaupun ini boleh diperbaiki dengan menambah tembaga).


Dari segi aplikasi, pelbagai aplikasi siri 200 karat adalah skopnya lebih terhad berbanding dengan keluli tahan karat siri 300 kerana ketahanan kakisan yang rendah bahan. Ia tidak disyorkan untuk digunakan dalam persekitaran kimia, tetapi telah memasuki banyak barang-barang isi rumah. Termasuk beberapa aplikasi siri 200 keluli tahan karat: mesin cuci pinggan mangkuk dan mesin basuh, kutleri dan peralatan memasak, tangki air dalaman, bangunan kolam dalaman dan tidak kritikal, peralatan makanan dan minuman, kereta (struktur dan hiasan).

Sepasang: Lembaran Plastik 310S Keluli tahan karat & Plat Lembaran Keluli tahan karat 316L Yang Satu Lebih Baik Pada Suhu Anti-tinggi?

Seterusnya: Keluli tahan karat 304 Tiub Kapilari Dan Proses Pengeluaran